Sid 2/ nr 13

Lantbrukarnytt

Denna sida är gjord så att du ska kunna skriva ut den på din skrivare

 

 


Jordbrukstekniska föreningen firade 75 år

Markens marodörer eller rikets riddare?

En framtidsresa om jordbrukets utmaningar och möjlgheter det närmaste kvartsseklet var temat, när Jordbrukstekniska föreningen firade sitt 75-årsjubileum. Något kristallklart svar på rubriken "Markens marodörer eller rikets riddare?" blev det inte, men många intressanta tankar kom fram från intressanta aktörer och den väl pålästa moderatorn Ulf Wikbom.

Inledningen blev en historisk flygresa i helikopterperspektiv över utvecklingen från muskelkraft till motor med Mats Morell och Maths Isaksson som piloter.

Om ångan och elektriciteten som fick ersätta bristen på arbetskraft (som utvandrade till Amerika). Elektriciteten togs snabbt i bruk för mjölkningen och männen följde med maskinerna in i ladugården. Därmed förändrades kvinnornas roll som mjölkerskor. Kvinnorna lämnade jordbruket på 1930-talet. Pigorna försvann och därefter drängarna. Statarsystemet försvann. Familjejordbruket blev starkare under 1940-talet och familjemedlemmarna fick ta över. Kvinnan blev "reservarbetskraft". Efter andra världskriget kom traktorn på allvar – och  blev en manlig symbol som höll männen kvar. Antalet hästar minskade drastiskt.

Om hur gårdsbilden och landskapet förändrades när det kom maskiner som måste ställas in i maskinhallar – som byggdes med stora portar och plåttak. Om hur konstgödsel och bekämpningsmedel skulle leda till ett "lyckorike" med lättare arbete och högre skördar. Och det blev bättre, enligt Mats Morell och Maths Isaksson.  Man gick mot ljusare tider. Väfärdsstaten byggdes och bönderna ville vara med. Hushållningssällskapen förmedlade kunskaper om den nya tekniken. Lånemöjligheter, jordbrukspolitiska beslut och skattelagstiftningen påverkade jordbruket.

Sedan startade debatten mot kemijordbruket med Rachel Carsons bok "Tyst Vår" 1962. Kvicksilverförbudet  kom1966 och DDT-förbudet 1970. Andra grupper än bönderna själva började ha synpunkter på jordbruket…


 Annika Åhnberg:

Ducka inte för alla vindar!

- Chocken vi drabbades av på 70-talet har vi fortfarande inte hämtat oss ifrån, sa Annika Åhnberg när hon satte kurs mot framtiden under rubriken "Balansgång i blåsväder".

När man diskuterar framtiden måste man frigöra sig från hur det är nu, inledde vår tidigare jordbruksminister, numera ordförande i Rädda Barnen, rådgivare hos De Laval, ledamot i ett biotekniskt råd hos Monsanto (något av "den lede fi"), styrelseledamot i Axfood mm. Så levererade hon det ena fritänkandet efter det andra.

- En sak är säker, sa hon. Det är inte Europa som kommer att vara i centrum. Av de sex miljarder som vi är på jordklotet finns en komma två  miljard i Kina och en miljard i Indien. Någon gång under det här århundradet kommer Indien att ha passerar Kina. Där befolkningstillväxten är som högst kommer jordbruket att behöva utvecklas, framhöll Annika Åhnberg.

Också i arbetet med Rädda Barnen ser hon en koppling till jordbruket. De flesta kommer att arbeta i jordbruket, eftersom jordbruk fortfarande världens vanligaste yrke.

En del av blåsvädret beror på den snabba utvecklingen i vår del av världen, från det som fortfarande är verkligheten för många och fram till hur vi har det idag. Den utvecklingen har inneburit en otrolig omvälvning. Mitt i språnget från landsbygden till staden vaknar människor upp och saknar något de inte vet vad det är. Som en tröst vill man då och då åka tillbaka till landsbygden och då vill man att det ska se ut som man tror att det ska göra. Man längtar tillbaka till hur det var förr, men man föreställer sig att jordbruket och livsmedelproduktionen har blivit oerhört industrialiserat och skräms av detta. Men utveckling sågs positivt av samhället, menade Annika Åhnberg. Kemin öppnade nya perspektiv.

"Mördande dimma ger liv åt lantbruket", stod det med stor text i en annons från 50-talet som hon visade. Sedan kom insikten att detta skapade problem. Det var andra kretsar som insåg problemen och jordbruket blev utlämnat till kritikerna. Det blev en stark ström av teknikfientlighet i samhället. Från den chocken på 70-talet har vi ännu inte återhämtat oss.

- Man måste inom jordbruket göra klart för sig att man inte kan vara alla till lags. Man kan inte svara mot alla kastvindarna i samhället. Man måste sätta ner foten och själv definiera hur man vill skapa sin egen framtid. Och då tycker jag att gentekniken behöver vara en del av den framtiden. Inte den enda. Att utveckla ekologiskt lantbruk kan också vara en del av framtiden, för bönder som känner att det är riktig. Man kan inte undvara de nya vetenskapliga framstegen.

Medan man på många håll i världen svälter så har vi problem av en helt annan karaktär, menade Annika Åhnberg. Vi har övervikt som ett växande problem. Vilken typ av "mervärdeslivsmedel" kommer att svara mot behoven? Det handlar inte bara om att producera utan i hög grad om berättelsen om det vi producerar. Det handlar om den urbaniserade människans återupptäckta behov av samröre med djur och natur. Det finns en dimension i detta, där jordbruket står tafatt. Det är synen på djuren. Man måste döda djuren för att äta upp dem. Det kan man inte ducka för. Det är faktiskt så att vi måste döda djur för att överleva. Vi kan inte alla på den här planeten bli vegetarianer och veganer. Det finns inte en chans. Det skulle kräva att de flesta av oss dog ut ganska snabbt och en mycket liten del av mänskligheten skulle överleva.

- Om det är så, underströk Annika Åhnberg, måste man från livsmedelsproducenterna stå upp för det och inte ducka för den typen av vindar.

- Men så länge djuren lever så ska de ha det bra. Det är så man ska möta bilden från djurrättsaktivisterna. Och att teknikutvecklingen kan åstadkomma en bättre djurhållning.

När det gäller jordbrukspolitiken menade Annika Åhnberg att det är förödande att unga människor inte vill engagera sig i en näring som är så reglerad och därför så illa sedd. Det finns en starkt växande kritik i samhället mot den jordbrukspolitik vi har i Europa – och som vi tyvärr har i USA också. Men framför allt är det så att det skapar en hämning i själva bonderiet, att man blir så låst av alla dessa regler. Jordbruket självt måst bli den drivande aktören.

- Den dagen LRF stiger fram och säger: vi vill avskaffa CAP, den ser jag fram emot. Jordbruket kommer aldrig mer att bli den stora basnäringen, men den kommer att vara betydelsefull. Vi måste acceptera den utvecklingen.


Peter Sylwan

Tankens flykt
- visioner om framtidens lantbruk

- Det är ingen lätt ekvation som Markens Marodörer skall lösa för att kvala in som Rikets Riddare.  De skall odla allt mer, på allt mindre mark, med allt högre kvalitet, med allt mindre miljöpåverkan. Samtidigt skall de återställa förlorade naturvärden, skapa nya, tillfredsställa allt högre krav på etik och estetik. Och dessutom ge bättre lön för mödan till ägare och anställda – som vill ha alltmer fritid. Och allt detta till sjunkande priser. Så sammanfattade Peter Sylwan sina prognoser om lantbrukares framtid.

Under jubileumstemat "Markens marodörer eller rikets riddare" tog vetenskapsjournalisten och adjungerade professorn Peter Sylwan deltagarna med på en hisnande tankeresa från den globala världsmarknaden till en spannmålsgröda som inte läcker varken fosfor eller kväve…

Peter Sylwans första prognos är att om vi slipper krig och naturkatastrofer kommer världsmarknadspriset på spannmål långsiktigt att sjunka. Världens 800 miljoner svältande människor får det trots allt bättre. Svälten beror inte på brist på mat utan brist på pengar. "..med rösträtt i själen och pengar i plånboken kan människor skaffa mer mat. Men de kan också byta från ris till gris – och för att föda upp ett kilo gris går det åt tio kg spannmål."

Med ökad efterfrågan brukar priserna stiga, men då underlättas en annan process, menade  Peter Sylwan och pekade på EUs gemensamma jordbrukspolitik. Den kostar inte bara enorma skattepengar. Den är dessutom djupt orättvis, menade han.

- Förr eller senare driver verkligheten mot att jordbrukssubventionerna är på väg ut och världsmarknaden på väg in.

Med en fungerande världsmarknad kommer också ökade krav på kvalitet. När marknaden fungerar måste lantbruket och livsmedelsindustrin producera det konsumenterna vill ha, slog Peter Sylwan fast. Troligtvis handlar det om mat som blir allt mer lättlagad, mer njutningsfylld och allt mer raffinerad. Och förhoppningsvis också mer hälsosam. Det handlar inte om tillsatser eller bekämpningsmedelsrester utan om att maten i sig skall vara hälsosam. Peter Sylwan frågade sig till och med om vi helt enkelt inte är gjorda för den mat vi äter. Före den första bonden levde och utvecklades vi med hjälp av lax, ostron, nötter, rötter, sallad – och ett och annat kadaver. Socker och andra snabba kolhydrater var extrema bristvaror.

- Vad Markens Marodörer – eller om de blir Rikets Riddare – skall klara av de närmaste 25 åren är att klara sin bit av kraven på högre kvalitet, löd Peter Sylwans prognos nummer två.

Den tredje prognosen gäller etik och miljö.

- Framtidens vinnare blir de som lyckas föda upp djur, organisera transporter och konstruera slakterier som när som helst på dygnet tål vilken inspektör som helst – veganer möjligen undantagna, enligt Peter Sylwan.

Han  slog också ett slag för begrepet "Agrodesign" – om en estetiskt tilltalande landsbygd.

- Handen på hjärtat. Hur många av er vill bosätta er på de numera lerkletiga, dimhöljda, snålblåsta, människotomma och gränslösa kulturöknar som kallas Götalands och Svealands slättbygder, undrade Peter Sylwan. Om inte slättbygden blir mer människovänligt designad, så kommer människor att flytta därifrån, menade han.

Det behövs mer, bättre och djupare kunskap om hur naturen fungerar, konstaterade Peter Sylwan.

Men kunskapen har dubbla ansikten.

- Vi drömmer alla om det naturliga jordbruket. Men det finns inget naturligt jordbruk. Alla sätt att bedriva jordbruk är i sig en katastrof för de naturliga ekosystem som det ersätter. Den nedbrända skogen. De upplöjda grässlätterna. Den andra sidan är att jordbruket kan försörja 8 miljarder människor jämfört med de fåtal miljoner som kunde ha levt på jorden som jägare och samlare.

Men drömmen om det naturliga jordbruket innebär inte att gå tillbaka till samlarstadiet utan handlar om det hållbara jordbruket. Ekologiska odlare ställer de rätta frågorna men de har inte de rätta svaren. Det har ingen. Det finns bara en väg dit och det är kunskapsvägen, menar Peter Sylwan och hänvisar att industrin har lyckats med det omöjliga att öka produktionen, minska miljöbelastningen, bli energieffektiva, öka lönerna, öka vinsterna och höja kvaliteten och samtidigt sänka priserna. Det är precis vad jordbruket ska klara de närmaste 25 åren.

Ett av jordbrukets största miljöproblem, läckaget av fosfor och kväve till bäckar, sjöar och hav, menade Peter Sylwan att man skall vända på. Den konventionella visdomen är att bönder gödslar för mycket och överskottet rinner ut. Botemedlet skulle då vara gödselavgifter och minskade gödselgivor. Mer gödsel, högre avkastning och större läckage. Men så enkelt är det inte, påstod han och tog gräsvallen som exempel. Den avkastar betydligt mer än en korngöda, gödslas med mer än dubbelt så mycket men läcker bara en bråkdel så mycket näring. Marken läcker inte för att lantbrukarna gödslar utan lantbrukarna gödslar för att marken läcker. Det är som att försöka hålla vattennivån i ett badkar där proppen är utdragen genom att låta kranarna stå på för fullt. I gräsvallen sitter det en propp i hålet. Gödseln binds i mark och växter så att knappt något läcker ut.

Vi skulle kunna göra våra grödor fleråriga med genförändring, visionerade Peter Sylwan. Därmed skulle forskning med genteknik kunna bidra till att minska växtnäringsläckaget, minska anvädningen av dieselolja, minskad markpackning och kanske ökade skördar till lägre kostnader.

Tillbaka